De Peel in Brand Gravelroute
De Peel in Brand, is voor veel mensen bekend als een Lied van de Limburgse dialectband Rowwen Hèze.Laatste nieuws en acties
- 02-01-2025 2025 Een nieuwe reis
- 13-12-2024 Opruiming Vaude fietstassen
- 11-12-2024 Dinsdag 17 december afwezig ivm Bosch Training
- 22-01-2024 Santos Bosch eBike dealer
- 18-01-2024 Santos 3D-Kleurencustomizer
» Schrijf u in voor de RideBike nieuwsbrief!
Land van Grind & Zand
Ruim 700 hectare natuur werd door vuur verwoest. Vele brandweerkorpsen uit de regio en zelfs het leger werden ingezet om het vuur te bestrijden.
In de tweede wereldoorlog is er hard gestreden in en rondom de Peel en stond de Peel figuurlijk in Brand.
De Peel in Brand is een van historie doorspekte gravel route. De tour start en eindigt op oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn, de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland.(vanuit Meijel is de route goed op te pakken vanuit Grashoek)
De begraafplaats werd in 1946 in opdracht van de Nederlandse regering niet ver van de stad Venray in de provincie Limburg aangelegd en beslaat een terrein van ongeveer 28 hectare. Bijna 32.000 oorlogsdoden uit de Tweede Wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden en uit de Eerste Wereldoorlog liggen er 87 soldaten begraven.
Hierna baant de route zich een weg door Noord-Limburg via de Schadijkse Bossen naar het Boekenderbos om vervolgens de mooie Peel aan te doen waar je een eerbetoon kan brengen aan de gesneuvelde Engelse piloten. Een zeer indrukwekkend monument. Let vooral eens op de leeftijd van de jonge mannen die hier hebben gevochten en zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Zodra je de Mariapeel verlaat ga je langzaam aan terug naar Ysselsteyn waar een heerlijke kop soep of koffie op je wacht in de Brasserie, mocht je daar zin in gekregen hebben na 84 kilometer.
Land van Grind en Zand is een nieuw platform voor offroad fietsen in Noord- en Midden-Limburg. Het initiatief wordt ondersteund door Limburg Cycling, en wordt een verzamelplek van de mooiste routes, events en horeca op het gebied van gravel- en mountainbiken in het noorden en midden van de provincie Limburg. De website www.landvangrindenzand.nl is nu online.
Offroad fietsen zit enorm in de lift, de verkoop van gravelbikes vormt de grootste groeimarkt aan sportieve fietsen. Het aantal gravelinitiatieven stijgt mee en in Noord- en Midden-Limburg zijn inmiddels ook allerlei vaste mountainbikeroutes. Land van Grind en Zand wil een paraplu zijn voor al deze initiatieven, en daarmee de regio promoten – ook toeristisch – als regio voor eindeloze fietsavonturen op onverharde paden. Noord- en Midden-Limburg is een gebied dat gemaakt lijkt voor de gravel- en mountainbike. Het is een enorm veelzijdig gebied, met heel veel bossen, landwegen, heidegebieden en vennetjes. En in de regio liggen niet minder dan drie nationale parken: Maasduinen, Groote Peel en de Meinweg, elk met een eigen karakter en mogelijkheden.
De Maas
De Maas is de slagader van het gebied, en daarmee de inspiratie voor het concept. De grilligheid van de rivier heeft door de eeuwen heen het landschap getekend en gezorgd voor hoogteverschillen, met name op de grens met Duitsland. Daardoor kan er op veel routes ook flink wat geklommen worden. Daarnaast wordt het Maasdal breder als de Maas Midden-Limburg instroomt, de rivier gaat langzamer stromen vanaf Maasbracht en zet daardoor veel grind en zand af. Dat grind en zand dat heeft gezorgd voor de mooiste onverharde paden van Nederland. In het Land van Grind en Zand staat grind dan ook symbool voor gravelbiken, en zand voor mountainbiken. De website www.landvangrindenzand.nl is onlangs gelanceerd met de eerste routes erop. Het platform zal de komende maanden stap voor stap uitgebreid worden en staat open voor ideeën, routes en highlights. Van fietsers, maar ook uit de hoek van landschapsbeheerders, toerisme en horeca kan er gemaild worden met info@landvangrindenzand.nl.
Iniatief omarmd
Initiatiefnemers van het platform zijn Johan Hauser en Carlo van Nistelrooy, twee fanatieke gravellaars. Johan Hauser: “Tijdens de coronaperiode zijn we gestart met het opzetten van een nieuw gravelevent in onze achtertuin, omdat dit nog niet bestond. Dat werd Bockerijders, met start/finish in Arcen. Het is het eerste gravelevent op deze schaal in de regio. Tijdens het ontwikkelen ervan bedachten we meteen: we moeten dat event gaan gebruiken om onze regio meer onder de aandacht te brengen. Het is namelijk een van de allermooiste offroad-gebieden van het land, onze eigen gravel heaven. De variëteit is echt eindeloos. Alleen weten heel veel mensen dit nog niet. Daar ontstond het idee voor Land van Grind en Zand. We hebben contact gezocht met Limburg Cycling en die waren enthousiast over het idee. Dankzij de steun van Limburg Cycling kunnen we nu bouwen aan een multimediaal platform.”
Johan vult aan: “Natuurlijk delen offroad-recreanten de mooie gebieden met wandelaars en ruiters. We gaan de dialoog ook graag aan om met beheerders en gebruikers tot consensus te komen met respect voor elkaar en natuur.” Milan van Wersch, manager van Limburg Cycling vertelt: “We waren al langer aan het kijken hoe we Noord- en Midden-Limburg én alle nieuwe offroad initiatieven beter in de picture konden krijgen als deel van onze wielerprovincie. Het idee van Johan en Carlo kwam op het juiste moment en daarom is besloten om hier onze steun aan te verlenen”.